Het thema ongelijkheid is aan de orde van de dag! Ondanks de toegenomen welvaart wereldwijd zijn we steeds ongelijker geworden. Zijn we het spoor bijster? De rijken zijn immers véél rijker geworden terwijl de armen nog steeds arm zijn …


Wat betekent vandaag ongelijkheid? Er bestaan verschillende visies op ongelijkheid en afhankelijk van welke pet de spreker op heeft moet ongelijkheid bestreden of aangemoedigd worden.

Over één ding lijken we het met zijn allen eens: iedereen heeft het recht op eten, drinken en een dak boven zijn hoofd. Toch ‘(over)leeft’ een groot deel van de wereldbevolking in absolute armoede.

Wat is er mis? Hoe kunnen we ongelijkheid rechtvaardig denken? Kunnen we de toekomst van ongelijkheid voorspellen? Liggen er oplossingen in het afschaffen van kapitalisme, herverdeling via vermogensbelasting, verwerpen van de meritocratie, implementeren van het basisinkomen…?

Zitten de verschillende economische, politiek-historische en filosofische theorieën ons niet in de weg om vrijmoedig, zonder voorafgaand verhaal, de toekomst van omgaan met verschil in gelijk versus ongelijk te denken en te leven?

Koen De Vylder, directeur CAW Antwerpen, en Suzan Langenberg (Campus Gelbergen) bevragen vier filosofen op de praktische relevantie van hun economische, politiek-filosofische en/of  ethische visie op ongelijkheid: Gido Berns (em. Prof. Universiteit Tilburg), Machiel Karskens (em. Prof. Radboud Universiteit), Ronald Tinnevelt (Radboud Universiteit), Toon Vandevelde (KULeuven). Het publiek wordt betrokken in de discussie.

info

locatie
AMUZ, Antwerpen, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen